Intensificarea cresterii sustenabile si a competitivitatii IMM-urilor
SUD MUNTENIA
30 | 04 | 2024
Valoarea finantarii
Finantare nerambursabila – (144 000 000 euro) Total
Valoare minima nerambursabila
300 000 euro
Valoare maxima nerambursabila
500 000 Euro, dar nu mai mult de 10 ori decât cifra de afaceri netă menționată în situațiile financiare aferente anului fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, indiferent de clasa CAEN din care au fost obținute veniturile
sau
3 000 000 Euro, dar nu mai mult de 10 ori decât veniturile obținute în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare din activitatea desfășurată aferentă clasei CAEN pentru care solicită finanțare, venituri cuprinse în cifra de afaceri netă menționată în situațiile financiare, dacă aceste venituri depășesc 50.000 Euro.
Intensitatea maxima admisa a ajutorului de stat pentru investitii initiale
Judet
Categoria de intreprinderi
Arges
micro (70%) | mici (70%) | mijlocii (60%)
Calarasi
micro (75%) | mici (75%) | mijlocii (70%)
Dambovita
micro (70%) | mici (70%) | mijlocii (60%)
Giurgiu
micro (70%) | mici (70%) | mijlocii (60%)
Ialomita
micro (75%) | mici (75%) | mijlocii (70%)
Prahova
micro (75%) | mici (75%) | mijlocii (75%)
Teleorman
micro (75%) | mici (75%) | mijlocii (70%)
Eligibilitate
Beneficiari eligibili
- Microîntreprinderi;
- Întreprinderi mici;
- Întreprinderi mijlocii non agricole.
Conditii eligibilitate
Să fie societăți sau societăți cooperative, înregistrate în scop fiscal, cel târziu până la prima plată, în baza Legii societăților nr. 31/1990.
Solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor, întreprinderilor mici sau a întreprinderilor mijlocii.
Solicitantul de finanțare are capacitatea financiară de a asigura:
contribuția proprie la valoarea totală eligibilă a investiției (reprezintă suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect);
finanțarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, dacă acestea există;
resursele financiare necesare implementării optime a proiectului.
Solicitantul de finanțare nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul current depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior.
Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare.
Solicitantul de finanțare a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profit exploatare>0).
Autorizarea codului CAEN eligibil vizat de investiție:
Solicitantul de finanțare are autorizat codul CAEN eligibil vizat de investiție, la locul de implementare a proiectului, sediul social principal sau secundar al solicitantului, indiferent dacă acesta desfășoară sau nu activitate pe respectivul cod CAEN.
sau
În situația în care investiția pentru care se solicită finanțare presupune înființarea unui punct de lucru nou, la momentul depunerii cererii de finanțare solicitantul de finanțare are:
codul CAEN eligibil vizat de investiție autorizat fie la sediul social/punctele de lucru existente, fie la terți, iar solicitantul de finanțare își asumă ca, la finalul etapei de implementare, să facă dovada autorizării codului CAEN inclusiv la locul de implementare a proiectului.
sau
codul CAEN eligibil vizat de investiție înscris în actul constitutiv, iar solicitantul de finanțare își asumă ca, la finalul etapei de implementare, să facă dovada autorizării codului CAEN la locu de implementare a proiectului
Atentie! La finalul etapei de implementare, solicitantul de finanțare trebuie să facă dovada autorizării codului CAEN eligibil pentru care a solicitat finanțare la locul de implementare a proiectului.
Solicitantul de finanțare are un drept legal asupra locului de implementare a proiectului, teren și/sau clădire, care îi conferă dreptul de a realiza investiția propusă prin cererea de finanțare
La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN), vizat de investiție, înscris ca obiect de activitate, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.
La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar în regiunea Sud-Muntenia. În cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru), ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.
Cheltuieli eligibile
A. Investiţiile în activele coporale trebuie incluse obligatoriu în proiect şi vizează:
- lucrări de construire/ extindere a spațiilor de producție/ prestare de servicii ale microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, inclusiv a utilităților generale aferente investiției (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI, etc);
- achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, aparatură, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în subgrupa 2.1. “Echipamente tehnologice (mașini, utilaje şi instalații de lucru)”,
subgrupa 2.2. “Aparate şi instalații de măsurare, control şi reglare”, clasa 2.3.6. “Utilaje şi instalații de transportat şi ridicat” sau
grupa 3 “Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale” prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, şi care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanțare; - achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, în limita a 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Surse regenerabile (alternative) de energie sunt considerate: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice), energia eoliană, hidroenergia, biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz), energia geotermală. Nu sunt eligibile proiecte care includ doar investiții din această categorie.
B. Investiții în active necorporale sunt eligibile în limita a 10% din valoarea eligibilă a proiectului şi este opțională includerea acestora în proiect.
Pentru a fi eligibile, activele necorporale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:
- să fie utilizate exclusiv în cadrul unităţii care primeşte ajutorul;
- să fie amortizabile;
- să fie achiziţionate în condiţiile pieţei de la terţi care nu au legături cu beneficiarul ajutorului.
* Activitățile eligibile menţionate mai sus trebuie realizate cu respectarea cerințelor privind designul universal și adaptarea rezonabilă.
** Investiţiile în activele necorporale sunt eligibile doar ca parte a unui proiect integrat care să cuprindă și activități prevăzute la punctul A de mai sus.
INFO program
Obiectiv investitie
PRSM are drept obiectiv general stimularea creșterii economice inteligente, durabile și echilibrate a regiunii Sud Muntenia. Acest lucru va duce la îmbunătățirea calității vieții comunităților locale prin susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii și serviciilor și valorificarea potențialului cultural și turistic al regiunii stimularea creșterii economice inteligente, durabile și echilibrate.
Nr. estimat de proiecte finantate
minim 250 proiecte
Activitati sprijinite
Activităţi specifice updatării tehnologice ce vor conduce la îmbunătățirea capacităților tehnice, industriale și organizaționale pentru dezvoltarea de produse și servicii.
Activităţi specifice economiei circulare (spre exemplu revalorificarea materiilor prime, materialelor și produselor, valorificarea deșeurilor și produselor secundare proprii prin simbioză industrială, etc).
Activităţi specifice internaţionalizării (spre exemplu acces la servicii de intrare pe piețe internaționale/Piața Unică pentru identificare de oportunități de afaceri, parteneri și furnizare de asistență specializată pentru norme și reglementări, participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, investiţii în adaptarea proceselor tehnologice de producţie la sistemele de certificare şi standardizare specifice pieţelor de export, etc).
Activităţi specifice certificării şi omologării produselor şi serviciilor (inclusiv metodologii și proceduri de management și producție).
Activităţi de digitalizare a întreprinderilor (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii).
Activităţi de comunicare şi viziblitate.
Platforma depunerii
MYSMIS2021
D I S C L A I M E R
Acest articol este o sinteza a ghidului. Pentru informatii suplimentare consultati ghidul din sursele oficiale link
Sursa info
www.adrmuntenia.ro
Agentia pentru Dezvoltare Regionala SUD MUNTENIA