Sprijin acordat invatamantului primar si secundar
SUD MUNTENIA
19 | 06 | 2024
Contributia solicitantului la finantarea investitiei trebuie să fie de minimum 2% din valoarea eligibilă a investitiei si trebuie asigurata din surse proprii.
Alocarea este 13.324.584,03 euro, din care
6.393.135,42 euro fonduri europene din Fondul European de Dezvoltare Regională și
6.931.448,61 euro Bugetul de Stat.
Valoare minima nerambursabila
100 000 euro
Valoare maxima nerambursabila
4 000 000 Euro
Grupul tinta vizat de aceasta actiune este reprezentat de mediul urban si rural din cele sapte judete ale regiunii Sud-Muntenia
Arges
Calarasi
Dambovita
Giurgiu
Ialomita
Prahova
Teleorman
Eligibilitate
Beneficiari eligibili
- Unitati administrativ-teritoriale, din mediul urban si rural;
- Institutii ale administratiei publice locale
(aferente entitatilor mentionate la punctul A., spre exemplu: acele entitati (Directie/Serviciu) desprinse din aparatul Primariei/ Consiliului Judetean, aflate sub coordonarea Consiliului Local/ Consiliului Judetean, cu bugetul aprobat prin HCL/HCJ, deruleaza proceduri de achizitii publice având personalitate juridica si care au primit in administrare infrastructura educationala) - Forme asociative
(intre unitatile administrativ-teritoriale mentionate la punctul A. si institutii ale administratiei publice locale mentionate la punctul B.)
Conditii eligibilitate
Forma de constituire a solicitantului – UAT; APL, forme asociative
Drepturi asupra infrastructurii (teren/cladire)
– Dreptul de proprietate publica
– Dreptul de administrare
Investițiile prevazute in cadrul prezentului apel de proiecte NU vizeaza invatamantul profesional si tehnic, care este format din:
– invatamant profesional
– invatamant liceal tehnologic
– invatamant postliceal.
Interventiile NU vor viza actiunile care fac referire la infrastructura de învatamant agricol, cum sunt liceele agricole si invatamantul dual de tip parteneriat intre scoli tehnice si ferme-unitati de procesare/ IMM-uri localizate in mediul rural.
Proiectul finantat NU trebuie sa fie incheiat in mod fizic sau implementat integral inainte de depunerea cererii de finantare in cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, indiferent daca toate platile aferente au fost realizate sau nu de catre solicitant.
Nu sunt eligibile investitiile care au fost finalizate din punct de vedere fizic (ex. a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor) pana la momentul depunerii cererii de finantare.
Sunt eligibile activitati demarate inainte de 1 ianuarie 2021, dar nu sunt eligibile cheltuieli angajate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (indiferent daca au fost platite sau nu).
Perioada de implementare a activitatilor proiectului nu depaseste 31 decembrie 2029.
Proiectul propus nu a mai beneficiat de finantare publica în ultimii 5 ani inainte de data depunerii cererii de finantare, pentru acelasi tip de activitati (constructie/ extindere/ modernizare/ consolidare/ reabilitare) realizate asupra aceleiasi infrastructuri/ aceluiasi segment de infrastructura si nu beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare.
Pentru proiectele cu lucrări începute
In aceasta situatie, in ultimii 5 ani de dinainte de data emiterii ordinului de incepere a contractului de lucrari aferent (emis in mod obligatoriu dupa data de 1 ianuarie 2021), proiectul propus nu a mai beneficiat de finantare publica, pentru acelasi tip de activitati realizate asupra aceleiasi infrastructuri/aceluiasi segment de infrastructura si nu s-a aflat in perioada de garantie pentru activitatile enumerate anterior.
In cazul proiectelor de infrastructura cu o durata de viata mai mare de 5 ani, trebuie anexata documentatia cu privire la imunizarea la schimbarile climatice.
Nu vor fi eligibile proiectele ce vizeaza doar dotari, ci proiectele ce presupun lucrari cu autorizatie de construire.
Cheltuieli eligibile
Costurile directe vor fi costurile incluse in capitolele 1, 2, 4, 6, 7 și în subcapitolele 5.1, 5.3 din devizul general, prevazute de Hotararea Guvernului nr. 907/2016.
In cadrul acestui apel de proiecte, tot in categoria costurilor directe sunt incluse si cheltuielile cu activitatile conexe de tip FSE+.
Cheltuieli aferente costurilor indirecte sunt eligibile, in limita a 3 % din valoarea cheltuielilor eligibile aferente costurilor directe enumerate anterior.
- Cheltuieli pentru obtinerea si amenajarea terenului (obtinere – in limita a 10% din valoare totala eligibila, amenajare teren, amenajari pentru protectia mediului si aducerea la starea initiala, relocarea/protectia utilitatilor)
- Cheltuieli pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului de investitii
- Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica (studii teren, documentatii, expertiza tehnica, audit energetic, proiectare, organizarea procedurilor de achizitie, consultanta, asistenta tehnica)
- Cheltuieli pentru investitia de baza (constructii si instalatie, montaj, echipamente, dotari, active necorporale)
- Organizare de santier (organizare de santier, constructii si instalatii, inchirieri baraci, etc, utilitati, comisioane, cote si taxe, informare si publicitate, neprevazute)
- Cheltuieli pentru probe tehnologice si teste
- Cheltuieli aferente marjei de buget si pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de pret
* Cheltuielile activitatilor conexe de tip FSE+, inclusiv pentru masuri de desegregare in limita maxima de 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului (cap. 1, 2, 4, 5.1, 5.3 si 6)
INFO program
Obiectiv investitie
Interventiile prevazute vor consolida sistemul de invatamant regional (primar si secundar) prin contributia la reducerea disparitatilor teritoriale, in special intre zonele urbane si rurale.
In implementarea PRSM, operatiunile selectate vor valorifica la maxim contributia fondurilor europene, tinand cont de principiile orizontale si de criteriile care să asigure neutralitatea climatica si imunizarea la schimbarile climatice a investitiilor in infrastructura finantata.
Prin prezentul Ghid se lanseaza apelul de proiecte cu numarul PR SM/ID/4/5/4.2/B, de tip competitiv, cu depunere la termen.
Investitiile prevazute in cadrul apelului de proiecte vizeaza:
- invatamantul primar, respectiv clasa pregatitoare si clasele I-IV;
- invatamantul gimnazial, respectiv clasele V-VIII;
- invatamantul liceal, respectiv clasele IX-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala
Activitati
Activitati eligibile
Construirea/ reabilitarea/ modernizarea/ consolidarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii educationale publice si a campusurilor scolare pentru invatamantul general obligatoriu public (invățământul primar si secundar, inclusiv asigurarea de spatii pentru Programul Scoală dupa Scoala (SDS), liceal, centre de excelenta, palatele i cluburile copiilor, etc.)
Construirea/ reabilitarea/ modernizarea/ consolidarea/ extinderea si dotarea infrastructurii sportive si de arta asociate unitatilor de invatamant publice, inclusiv a centrelor de pregatire sportiva stabilite pe langa scoli sau institutii de invatamant publice.
Achizitionarea de autobuze/ microbuze scolare pentru scolile din mediul rural, din localitati greu accesibile si care se confrunta cu un declin al populatiei scolare.
* Achizitionarea de autobuze/microbuze scolare este eligibila doar pentru scolile din mediul rural, din localitati greu accesibile.
Activitatile conexe de tip FSE+ menite sa previna segregarea scolara, care sunt favorabile incluziunii in educatie, in special pentru elevii ce provin din grupurile marginalizate pe criterii de etnie, dizabilitati si cerinte educationale speciale.
Comunicarea si vizibilitatea aferente proiectului in conformitate cu prevederile contractului de finantare si cu prevederile Ghidului de Identitate Vizuală;
Sunt eligibile si actiuni de digitalizare a procesului educational, precum si dotarea cu echipamentele necesare. Vor fi eligibile si proiectele care au lucrari incepute.
Activitati neeligibile
Nu vor fi eligibile proiectele ce vizeaza doar activitati auxiliare.
Nu vor fi eligibile proiectele ce vizeaza doar dotari, ci proiectele integrate ce presupun lucrari cu autorizatie de construire si dotari.
Nu vor fi eligibile proiectele care propun lucrări pentru care nu este necesară autorizația de construire.
Nu vor fi eligibile proiectele ce vizeaza infrastructura de invatamant agricol, cum sunt liceele agricole si invatamantul dual de tip parteneriat intre scolile tehnice si fermele-unitati de procesare/IMM-uri-localizate in rural.
Platforma depunerii
MYSMIS2021
Praguri de excelenta
In cadrul prezentului apel de proiecte este stabilit un prag de calitate de 50 puncte.
In cadrul acestui apel de proiecte sunt stabilite doua praguri de excelenta, dupa cum urmeaza:
- 80 de puncte pentru prima luna calendaristica de depunere a proiectelor
- 75 de puncte pentru cea de-a doua luna calendaristica a apelului
Demararea etapei de ETF se va realiza in ordinea depunerii proiectelor si nu se va astepta finalizarea perioadei de depunere in cadrul apelurilor de proiecte.
Sursa info
www.adrmuntenia.ro
Agentia pentru Dezvoltare Regionala SUD MUNTENIA